Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozásának érdekében ún. sütiket használ.
Facebook Levelezés Kréta

Révais színjátszó körök


Révai Színjátszó Műhely

 
„Az első révais színjátszó csoport 1991-ben jött létre. Az ötletgazda Ladich Artúr, az alapító-rendező Wenczel Imre. Meghatározó asszisztensek, munkatársak: Tóth Szilvia (1991-2011); Sárköziné Kollarits Edit 1993- 2006);  és Varju Nándor (1999 - 2015) Az országos fesztiválokon való szereplések sikereihez csatlakoztak az AJTP (drámajátékot is tanuló) osztályai 2002-től. 2006-ban elindult az idegen nyelvű színjátszás is, előbb az angol, Torda Márta tanárnő vezetésével, majd a német Kovácsné Szabó Éva tanárnő vezetésével. Mindkét csoport szép sikereket ért el a nemzetközi „mezőnyben” is. Jelenleg a német nyelvű csoport működik, Szakácsné Szabó Anikó vezetésével.
A Varju Nándor és munkatársai által működtetett révais színköri szervezet „kinőtte” az iskolát, ifjúsági tagozata, improvizációs társulata, az Import Impró Társulat lett. 
 
A jelenlegi Révai Színjátszó Műhelyben átlagban négy-öt csapat próbál párhuzamosan és folyamatosan. 2012-ben Nagy Zsolt vette át a vezetői teendőket, majd 2022-től Knausz Lizzie és Fekete Dorina áll a Műhely élén, melynek elsődleges célja a közösségépítés.
E közösségépítés nemcsak a csoportokon belül értendő. Minden évben szervezünk egy karácsonyi játékot, amely során a mindenkori kezdő csoportba járók átveszik a csoportvezetőjüktől a Műhely lógójával ellátott pólójukat, és e rituáléval végleg a közösségünk tagjává válnak. A téli szünetben pedig más műhelyek játszóit is szívesen látjuk egy közös korcsolyázáson.
Fontosnak tartjuk, hogy a hozzánk járó diákok a színjátszás által felismerjék a saját értékeiket és magabiztosabbá váljanak. Ugyanakkor az is lényeges a számunkra, hogy a színházzal kapcsolatos önkifejezésük megélésére magas színvonalon legyen lehetőségük. Ezt szolgálja a minden év tavaszán megrendezésre kerülő Regionális Diákszínjátszó Találkozó (RDT), amely az évad fő eseményének számít.
E fesztiválra való felkészülést segíti a csoportok próbahétvégéje (téli tréning) és a „színköri műhelymunkának érdekes színfoltja és izgalmas szakmai közege a Tóth Szilvia és Varju Nándor által megálmodott, évente megszervezett JER fesztivál (Játsszuk el röviden!). A fesztivál egynapos, ebben 3-4 révais és egy-két vendég csoport dolgozik kb. 10 órán keresztül egy-egy különleges produkción, majd még aznap este elő is adja, amit addig képes volt létrehozni. A produkciók részben persze improvizációk.

A RSzM nemcsak a saját csoportjainak kínál tehát fejlődési lehetőséget, hanem időszakosan más győri és Győr környéki műhelyek számára is.  Ilyenek még a nyári szakmai táborok, amelyek „a minőségi produkciókhoz és a mindenkori zsűri által megítélt bronz, ezüst vagy arany minősítés eléréséhez nagyban hozzájárultak (és járulnak). Játszóink mindig nagy izgalommal várják a GyESzT-et, (Győri Eleven Színjátszó Tábor), amely során az előadáskészítés mellett számos tréningen is részt vesznek.
 
(A szövegben felhasználásra került Wenczel Imre, a Révai 2013-s évkönyvében megjelent írása.)
Szerző: Knausz Lizzie
műhelyvezető
e-mail: revaiszinmuhely@gmail.com
Facebook oldal: https://www.facebook.com/revaiszinjatszomuhely
 

 
Az alábbi képek a 2022-es Regionális Diákszínjátszó Találkozón készültek, ahonnan a Révai Színjátszó Műhely 9 díjat hozott el. A fotókat Mezősi Kristóf készítette.
 

 Kapcsolódó anyagok
Képek

Révai Baráti Kör

Révai baráti kör

Révais voltál?
Jelentkezz a baráti körbe!
Itt találsz információt!
 

DÖK

Révai Alapítvány

Révai alapítvány

Fontos neked a nagymúltú?
Támogasd az adód 1%-ával!
Nézd meg mire költjük!
 

Kollégium

Révai Kollégium

Kollégista vagy?
Kollégista szeretnél lenni?
Tájékozódj ezen a linken!