Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozásának érdekében ún. sütiket használ.
Facebook Levelezés Kréta

Federmayer István Iskolai Könyvtár


Révai könyvtár

Általános tudnivalók

Az iskola könyvtára és a kollégium könyvtára egységet alkotnak. A két gyűjteményt az intézmény dolgozói és a tanulók használhatják. Beiratkozási díj nincs.

Elérhetőség:
az iskola központi telefonszámán: +36 96 526 040
SZIRÉN intergált könyvtári rendszer

Könyvtárosok:
Galgóczi Katalin könyvtáros

Az iskolai könyvtár nyitvatartása:
Hétfőtől - csütörtökig: 7:45-14:30
Péntek: 7:45-14:00

A kollégiumi könyvtár nyitvatartása:
Hétfőtől - szerda - csütörtökig: 16:00-20:00
Kedd: 10: - 17:00

Szolgáltatások:
kölcsönzés (max. 5 kötet), helybenolvasás, számítógéphasználat, fénymásolás könyvtári anyagról és hivatalos dokumentumról, irodalomkutatás, keresés helyi és országos adatbázisokban, könyvtári óra...

Szeretettel várunk minden éreklődőt!
 

Az iskolai könyvtár

Egy iskola történetének szerves része könyvtárának története is. Az 1788-ban alapított győri Nemzeti Rajziskola gyűjteményéről nincsen adatunk, de azt tudjuk, hogy Révai Miklós saját könyveit és felszerelését használta az oktatásban, ezek egy részét később az iskolára hagyta. A hagyatékból őrzött néhány könyvet sikerült restauráltatnunk, így jó állapotban tudjuk megőrizni a későbbi nemzedéknek.

Érdekességként említeném, hogy a muzeális (1850 előtt kiadott) könyveink száma a „régi” könyvek feldolgozásával folyamatosan növekszik. Ezekből, illetve régi iskolai relikviákból (tanfelszerelések, egyenruhakellékek) 2011 tavaszán a Magyar Irodalomtörténeti Társaság védnökségével kiállítást rendeztünk a Xantus János-múzeumban („Iskolakönyvtárak kincsei”) a város más középiskoláinak közreműködésével. A legrégebbi értékünk egy holland nyelvű, régiségekkel foglalkozó kiadvány, egy több részből álló, csodálatos ábrákkal díszített könyv első része, mely 1546-ban jelent meg.

Az 1850-es évektől az 1940-es évekig több-kevesebb rendszerességgel jelentek meg iskolai értesítők, azaz évkönyvek. Ezek böngészése valódi kultúrtörténeti, iskolatörténeti csemege. A könyvtár részletes történetét az iskola alapításának 200. évfordulójára dr. Horváth József foglalta össze. E tanulmány az érdeklődők számára a könyvtárban hozzáférhető. 

2022-ben a könyvtár felvette iskolánk egykori tanárának, igazgatóhelyettesének, Federmayer István nevét.

A mai állományunk közel 28 ezer dokumentum, ebben benne foglaltatnak a muzeális könyveink, a „régi” anyag (1850-től 1950-es évekig kiadott könyvek), a kollégium könyvtári állománya és a modern ismerethordozók is. Ezeknek a dokumentumoknak a nyilvántartásában egy integrált számítógépes könyvtári program, a „SZIRÉN” van a segítségünkre, amely itt is elérhető.
 
 
Révai könyvtár
Révai konyvtár
Révai könyvtár
 
Galgóczi Katalin
könyvtáros

 

Révai Baráti Kör

Révai baráti kör

Révais voltál?
Jelentkezz a baráti körbe!
Itt találsz információt!
 

DÖK

Révai Alapítvány

Révai alapítvány

Fontos neked a nagymúltú?
Támogasd az adód 1%-ával!
Nézd meg mire költjük!
 

Kollégium

Révai Kollégium

Kollégista vagy?
Kollégista szeretnél lenni?
Tájékozódj ezen a linken!