Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozásának érdekében ún. sütiket használ.
Facebook Levelezés Kréta

Diákkörök


irodalmi önképzőkör

Az irodalmi önképzőkör

Győr kulturális életéhez az elmúlt évtizedekben hozzátartozott, hogy iskolai irodalmi alkotókörök szerveződtek, s ezek egymással és a Műhely folyóirattal is kapcsolatot ápoltak. Sajnos a révais előzményekről nem tudunk sokat, az azonban kiderült, hogy amikor a 30-as években Weöres Sándor az iskola diákja volt, a Révaiban már működött ilyen diákközösség. (Ennek tagjai városi ünnepséget is szerveztek annak tiszteletére, hogy pár évvel korábbi diáktársuk megkapta első Baumgarten-díját a Babits vezette szigorú kuratóriumtól, s a műsorban maga az iskolaigazgató olvasta fel  Weöres költeményeit.)

Mintegy harmincéves múltra tekinthet vissza a megye középiskolásainak évenként megrendezett kulturális seregszemléje, a Kisfaludy Napok. Ennek irodalmi kategóriáiban sokan pályáztak és kaptak díjakat a révais diákok közül. A Villányi László és a Műhely alkotói által mentorált irodalmi pályázatokon tűnt fel a 90-es évek második felében az a Szlukovényi Katalin, akinek az idei könyvhétre jelent meg második verseskötete, a Hamis nosztalgiák. Kata még nálunk tanult, amikor az iskola első diákantológiája, a Kikötő elkészült, ennek azonban ő nem volt a szerzője, csak a szerkesztői munkát segítette. Diákként háromszor kapott arany oklevelet a Kisfaludy Napokon, és végzősként már publikált a Műhelyben. Kisfaludys pályázati sikerei nyomán lett a folyóirat szerzője később Mézes Gergely, Szabó Krisztina, Stalzer Tamara és Inzsöl Kata is.

2001-ben szerveződött újjá iskolánkban a diákírók-diákköltők alkotóköre. Voltak rendszeres érdeklődők és alkalmi vendégeink. Társultak a szakkörhöz diákok a Barossból és a Krúdyból is. Érdekes volt, amikor meghívtuk a kazinczys Sebestyén Ádámot, a Kisfaludy Napok győztesét, akiben a kortársak már egy kész költőre és ars poeticájára csodálkozhattak rá. A szakköri tagok közül volt, aki rendszeresen hozta saját alkotásait, volt, aki szívesen vállalkozott kortárs alkotók bemutatására, olykor egy-egy megbeszélt feladat jelentette a beszélgetések témáját, de az mindig gyorsan kiderült, hogy ez a fórum elgondolkodásra és igényes vélekedésre késztet minden résztvevőt. Sok olyan külső szerzővel és műveivel ismerkedtünk meg, akik a mai irodalmi élet reprezentánsai vagy éppen új tehetségei. Többször felkerestük a Műhely szerkesztőségét, ahol a főszerkesztő kiváló házigazdaként rendületlenül biztatta írásra és olvasásra az ifjú alkotókat.

2003-ban és 2011-ben az iskola alapítványának támogatásával sikerült két igényes antológiát is összeállítanunk. Mindkettőnek része a társművészetekre való kitekintés: Az üveghegyen innen címűben grafikák, a Bejelentés nélkül lapjain pedig kiváló fotók láthatók. Mindkét kötetet révais öregdiák, Vártok Emese iparművész tervezte.
A Bejelentés nélkül c. antológia bemutatója Rábapatonán

A jelenlegi tanévben érdekesen alakult az önképzős csapat összetétele. A 9. évfolyamos humán osztály tanulói alkotják a magot, hozzájuk a felsőbb éves humán osztályokból csatlakozott egy-egy ifjú szerző, és mindannyian lányok. Talán ezért is fogadták lelkesen azt a lehetőséget, hogy a pannonhalmi bencés gimnázium stílusgyakorlatos fiaival felvegyük a kapcsolatot. Miután ez megtörtént, egy-egy remek délutánt töltöttünk el egymás vendégeiként, és a fiúk megtisztelték érdeklődésükkel az április 19-én tartott jubileumi irodalmi estünket is.

Reméljük, a továbbiakban hasonlóképpen lesz majd érdeklődő és utánpótlás, mert az mindig hamar kiderül, hogy ebben a korosztályban sokan próbálkoznak vers- vagy novellaírással. Általában elmondható, hogy az egymással folytatott beszélgetések, viták sokat lendítenek a tehetségek fejlesztésén és önfejlesztésén, irodalmi-művészeti tájékozódásán, hiteles kritikai érzékük, kifejezőkészsé-gük mind az alkotásban, mind az alkotásokról való beszédben sokat változhat. Ha a magyarórákon nem is mindig működik az igazi inspiráció, itt valóban az őszinte érdeklődés, a ráhangolódás és az értő figyelem kapja a főszerepet.
 
Juhász Attila szakkörvezető írása az iskolai évkönyvben (2013)

Révai Baráti Kör

Révai baráti kör

Révais voltál?
Jelentkezz a baráti körbe!
Itt találsz információt!
 

DÖK

Révai Alapítvány

Révai alapítvány

Fontos neked a nagymúltú?
Támogasd az adód 1%-ával!
Nézd meg mire költjük!
 

Kollégium

Révai Kollégium

Kollégista vagy?
Kollégista szeretnél lenni?
Tájékozódj ezen a linken!