Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozásának érdekében ún. sütiket használ.
Facebook Levelezés Kréta

Révais színjátszó körök


A Révai Miklós Gimnázium színköreiről


Az első révais színjátszó csoport 1991-ben jött létre. Jelenleg négy-öt „társulat” működik párhuzamosan és folyamatosan. Az ötletgazda Ladich Artúr, az alapító-rendező Wenczel Imre. Meghatározó asszisztensek, munkatársak: Tóth Szilvia 1991 óta; Sárköziné Kollarits Edit 1993-tól 2006-ig; Varju Nándor 2001 óta. Jelenleg Varju Nándor a színkörök koordinátora és vezető rendezője, legfontosabb segítőtársa Papp Gergely (Gigi).

Az országos fesztiválokon való szereplések sikereihez csatlakoztak az AJTP (drámajátékot is tanuló) osztályai 2002-től.

A révais színkörök minőségi produkcióihoz és a mindenkori zsűri által megítélt bronz, ezüst vagy arany minősítés eléréséhez nagyban hozzájárultak a nyári szakmai táborozások. (Pl. tizennyolc éven át Csornán...)

2006-ban elindult az idegen nyelvű színjátszás is, előbb az angol, Torda Márta tanárnő vezetésével, majd a német Kovácsné Szabó Éva tanárnő vezetésével. Szép sikereket ért el mindkét csoport nemzetközi „mezőnyben” is.

Főbb támogatóink (leginkább próbahelyszín biztosításával): a Bartók Béla Megyei Művelődési Központ (2000-ig), később a Petőfi Sándor Művelődési Központ és a Gyermekek Háza, a József Attila Művelődési Központ, valamint a Vasutas Művelődési Központ (korábban Szárnyas Kerék). A próbák legtöbbször természetesen a Révai-gimnázium tantermeiben vagy a később megépült díszteremben zajlottak.

A csoportok nem csupán „házi” előadásokat tartottak, hanem rendszeresen szerepeltek regionális, országos, nemzetközi szintű fesztiválokon is, és legtöbbször legalább bronz minősítést szereztek. Ilyen fesztivál a 2012-ig évente megrendezett Kisfaludy Napok, a Mosonmagyaróvári Nemzetközi Színjátszó Fesztivál, a kétévente meghirdetett keszthelyi HELIKON, a legtöbbször évente létrehozott – felmenő rendszerű – ODE (Országos Diákszínjátszó Egyesület) által működtetett középiskolás amatőr színjátszó fesztivál.

A minősítésekről, érmekről, helyezésekről csak megközelítőleg pontos adatot tudunk közölni a csoportok szerteágazó tevékenysége, rengeteg szereplése és (napjainkig) legalább huszonöt csoportvezetője/rendezője miatt. 1993-tól 2013-ig évente átlagosan három csoport adott elő minősített produkciót. Az eredmény rendszerint (szintén átlagolva) egy bronz (vagy harmadik hely), egy ezüst (vagy második hely), egy arany (vagy első hely / fődíj). Még szebb a kép, ha beleszámítjuk, hogy volt több olyan év, amikor öt színkörünk produkált minősített előadást, és legalább megyei-regionális szinten majdnem minden érmet a révaisok hoztak el. Ilyenkor több arany és ezüst minősítés is nekünk jutott. Összességében tehát körülbelül hatvan-nyolcvan „arany” oklevele van (köztük legalább tíz fődíjas) a révais színköri csoportoknak eddig, és körülbelül ugyanannyi „ezüst” és „bronz”. Száz körül van a színészi alakítás különdíjainak és egyéb (kreatív színpadi megoldásokért kapott) „beszélő nevű” díjaknak a száma.

A színköri műhelymunkának érdekes színfoltja és izgalmas szakmai közege a Tóth Szilvia és Varju Nándor által megálmodott, évente megszervezett JER fesztivál (Játsszuk el röviden!). A fesztivál egynapos, ebben 3-4 révais és egy-két vendég csoport dolgozik kb. 10 órán keresztül egy-egy különleges produkción, majd még aznap este elő is adja, amit addig képes volt létrehozni. (A produkciók részben persze improvizációk. A legtöbb visszakereshető videofelvétel ezekről az alkalmakról készült.)

A Varju Nándor és munkatársai által működtetett révais színköri szervezet „kinőtte” az iskolát, immár ifjúsági tagozata, improvizációs társulata (Import Impró) és művészeti iskolai tagozata is működik (a KIMI keretében). A révais csoportok legambiciózusabb „színészei” és csoportvezetői egyre többször „keverednek” a színművészetin végzett (kőszínházi) színészek közé, így sokat tanulnak egymástól amatőrök és profik. Mindez érdekes konstrukciókat hoz létre a győri színjátszásban.

A megyék megszűnésével a győri BBMMK nem tudta megszervezni 2012-ben a Kisfaludy Napokat, ezért a révais csoportok vezetői összefogtak, és „teremtettek” egy regionális fesztivált, amelyen bemutatkozhattak azok a csoportok, amelyek az ODE felmenő rendszerében vagy a korábbi regionális fesztiválon szerettek volna minősítést kérni, és értékelhető produkcióval kiállni a zsűri elé. (A fesztivál kiszolgálója épülettel, anyagiakkal és áldozatkész „díszlettologatókkal” a Révai Miklós Gimnázium és a Vasutas Művelődési Központ.)

A révais színköröknek és a hozzájuk kapcsolódó vagy velük társuló sokféle művészeti „örvénylésnek” erős az internetes jelenléte is. Azok a videós anyagok (színköri produkciók részben vagy egészben; beszélgetések, interjúk, riportok…), amelyek a „225 éves a Révai Miklós Gimnázium” ünnepi évében felkerültek az internet megosztóira, szeretettel ajánlhatók minden érdeklődőnek.
 
Wenczel Imre írása az iskola évkönyvében (2013)

 

Révai Baráti Kör

Révai baráti kör

Révais voltál?
Jelentkezz a baráti körbe!
Itt találsz információt!
 

DÖK

Révai Alapítvány

Révai alapítvány

Fontos neked a nagymultú?
Támogasd az adód 1%-ával!
Nézd meg mire költjük!
 

Kollégium

Révai Kollégium

Kollégista vagy?
Kollégista szeretnél lenni?
Tájékozódj ezen a linken!