Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozásának érdekében ún. sütiket használ.
Facebook Levelezés Kréta

HVG középiskolai rangsor


2022.11.02.
Megjelent a HVG legújabb középiskolai sorrendje a 2021-es eredmények alapján. A rangsorban figyelembe vették a 2021-es 10. osztályos kompetenciamérés (a mi résztvevő osztályaink a mostani végzősök, illetve a 11. a-e osztály) és a magyar, történelem, matematika, idegen nyelvi érettségik, valamint a felvételin elért összes pontszám szerinti sorrendet. A helyezési számok összegeként kialakuló végeredményben a Révai a 14. helyet érte el, a vidéki iskolák között 3. lett.
            Érdemes részletesebben elemezni azonban az adatokat::
  1. A végzősök létszámát kigyűjtve látható, hogy a 2. legtöbb tanuló jár iskolánk évfolyamaira az első 25 gimnázium közül. Azaz lényegesen több diákot készítünk fel a többiekhez képest. Látható, hogy vannak gimnáziumok, ahol egy évfolyamra egy- két osztály jár.
  2. Az idegen nyelvi érettségi pontszámoknál a számolás nekünk nagyon kedvezőtlen. Ugyanis az összes érettségit figyelembe veszik, az emelt %-os eredményéhez adnak hozzá 50 pontot, majd az összesből számolnak átlagot. Például, ha valamelyik diákunk tett közép 100%-os és emelt 90%-os angol érettségit, akkor nála ez a mutató 120 lesz (100+90+50)/2. Ha valaki csak 75%-os emeltet tesz, semmi többet, akkor az ő pontja 125, hiszen 75+50. Azaz a rangsor szempontjából kedvezőtlen, ha közép és emelt szintű érettségije is van egy diáknak. A diákok érdekének szempontjából viszont több ok miatt is kedvező lehet, ha van mindkettő. Iskolai sorrend szerint is látható némi ellentmondás (angol érettségi számai következnek egy másik intézménnyel összehasonlítva):
 
közép (fő) közép (%) emelt (fő) emelt (%) hvg sorrend
Révai 145 94,4 78 86 85.
Másik gimn. 49 92,5 71 84,2 33.
 
Látszik, hogy a mi 181 diákunk 223 angol érettségit tett, míg a másik (konkrét) gimnázium 134 érettségizője 120-at. Azaz bár szép átlagokat értünk el, nálunk sokan dupláztak, ami rontja az eredményt. Németből teljesen hasonló a helyzet. Emiatt a számolási metódus miatt az idegen nyelvi helyezés nélküli sorrendben a Révai 7. lenne, legjobb vidéki gimnáziumként.
  1. Nekünk kedvezőtlen az is, hogy a természettudományos tárgyakat nem veszik figyelembe valamilyen módon. Összehasonlítva a 25 iskola számait, a 2021-es érettségin biológiából a 8. (a 6. legtöbb diák részvételével), kémiából 1. (3. legtöbb diák) helyen voltunk.
  2. Végezetül a 25 iskola közül csak nálunk és a zalaegerszegi Zrínyiben van AJTP, amit mi fontosnak tartunk, ugyanakkor látjuk, hogy az ő tanulmányi eredményeik egy kicsit gyengébbek az átlaghoz képest.


 
Nagy öröm számunkra, hogy továbbra is ott vagyunk a legjobb iskolák között! Köszönönjük diákjainknak a szorgalmas, odaadó, kimagasló tanulmányi munkát, és pedagógusainknak diákjaink eredményes felkészítéshez  szükséges folyamatos és elkötelezett tanári munkát!

 

Révai Baráti Kör

Révai baráti kör

Révais voltál?
Jelentkezz a baráti körbe!
Itt találsz információt!
 

DÖK

Révai Alapítvány

Révai alapítvány

Fontos neked a nagymúltú?
Támogasd az adód 1%-ával!
Nézd meg mire költjük!
 

Kollégium

Révai Kollégium

Kollégista vagy?
Kollégista szeretnél lenni?
Tájékozódj ezen a linken!