Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozásának érdekében ún. sütiket használ.
Facebook Levelezés Kréta

Határtalanul! 2022/23


HAT-KP-1-2022/1-000536
A 2022/23-es tanévben a Felvidék keleti része volt az utazás célja, itt kerestünk fel a magyar történelem híres helyszíneit. A négy nap során felkerestük Komáromot, Füleket, Kassát, Eperjest, Tőketerebest, Borsit. Megemlékeztünk Jókai Mórról, Márai Sándorról, Madách Imréről, Színyei Merse Pálról, gróf Andrássy Gyuláról, megkoszorúztuk Kassán II. Rákóczi Ferenc és bujdosó társainak sírját. 
A történelmi és kultúrális ismeretek mellett ideje volt az osztálynak még jobban összecsiszolódni, így tényleg maradandó élményekkel térhettek haza.
1.nap 
A reggel 8 órás indulás  után az első megálló Komárom volt, ahol egy sétát tettünk a belvárosban a CSEMADOK helyi képviselőjének idegenvezetésével. A városnézés végén megkoszorúztuk Jókai Mór szobrát. A következő megálló Fülek volt, ahol megismerkedtünk a várral, szerepével a török Hódoltság időszakában, és még egy 2. világháborús légópincét is felkerestünk. Az utolsó megálló a nap folyamán Betlér volt, ahol megnéztük az Andrássyak kastélyát, majd sétáltunk egyet a csodálatos angolparkban. A szállásunk mind a négy éjszakán Hosszúváralján volt, Krasznahorka várának alatt.
2.nap
Első célpontunk a Borsi kastély, ahol II. Rákóczi Ferenc született, itt felelevenítettük a nagy fejedelem életútjának jelentős állomásait. Hazafelé megálltunk a tőketerebesi Andrássy-kastélynál, melynek parkjában felkerestük gróf Andrássy Gyula - magyar miniszterelnök és az Osztrák-Magyar Monarchia közös külügyminisztere - sírját. A nap a nagyszalánci vár megtekintésével zárult.
3. nap
Reggel 8-kor indultunk. Kassára menet megálltunk az Áj-völgyben, majd Kassán várostnéztünk idegenvezetéssel. A végén a Szent Erzsébet székesegyházban megkoszorúztuk II.Rákóczi Ferenc és bujdosó társainak sírját. Délután egy túrát tettünk a lélegzetelállító szádelői-völgyben, a Gömör-Tornai karsztvidéken.
4. nap
A nagysárosi várban kezdtük a napot, melyre majd egy órás túra volt feljutni. Itt megismerkedtünk a vár történetével, a régi korok életével, és alkalmunk nyílt kipróbálni az íjászatot vagy felöltözhettünk középkori lovagi viseletbe is. Innen Eperjesre mentünk, ahol megemlékeztünk az eperjesi vésztörvényszék áldozatairól és megtekintettük Caraffa kardját is.
4. nap
Reggel indultunk hazafelé, útközben megálltunk az alsósztregovai Madách-kúriánál. Az utolsó állomásunk Nyitra volt, ahol sétáltunk egyet és felmentünk a várba. Estefelé érkeztünk haza.

Révai Baráti Kör

Révai baráti kör

Révais voltál?
Jelentkezz a baráti körbe!
Itt találsz információt!
 

DÖK

Révai Alapítvány

Révai alapítvány

Fontos neked a nagymúltú?
Támogasd az adód 1%-ával!
Nézd meg mire költjük!
 

Kollégium

Révai Kollégium

Kollégista vagy?
Kollégista szeretnél lenni?
Tájékozódj ezen a linken!